Napenergia

Napjainkban, amikor mindenki számára világos, hogy a hagyományos energiaforrások kimerülőben vannak, ugyanakkor áruk megállíthatatlanul emelkedik, nem lehet elmenni egy olyan lehetőség mellett, amilyen lehetőséget a megújuló energiák alkalmazása kínál.

A megújuló, tiszta energiák:
napenergia
szélenergia
geotermikus energia

A megújuló energiaforrások legelőnyösebb tulajdonsága, hogy
korlátlan mennyiségben rendelkezésre állnak
előállításukhoz nincs szükség erőművekre, finomítókra
nem igényelnek szállítást
mindenki által hozzáférhetők
nincs természetkárosító hatásuk
használatukkal az energiaköltségek hosszú távra előre kiszámíthatók
a felhasználók, energiaszolgáltatókkal szembeni kiszolgáltatottsága nagy mértékben csökken.

Ezek mellett a megújuló energiák legvonzóbb tulajdonsága, hogy egyszeri beruházást követően használati költségeik, gyakorlatilag nincsenek, vagy azok mértéke jelentéktelen.

Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően, az ilyen energiát hasznosító berendezések ma már olyan magas hatásfokkal működnek, hogy sok esetben alkalmasak a hagyományos energiahordozók teljes kiváltására is.

Általánosságban azonban még az a jellemző, hogy bizonyos időszakokban szükség lehet a hagyományos energiahordozók használatára is.

A megújuló energiaforrások sorából a napenergia megkülönböztetett figyelmet érdemel, mivel ez az energia mindenki számára a legkönnyebben hasznosítható, és amelynek a felhasználása a legkisebb ráfordítást igényli, továbbá a említettek között a napenergia jelenti a legnagyobb potenciált.

A napenergiát hasznosíthatjuk napelemekkel elektromos áram előállítására, vagy napkollektorokkal melegvíz készítésére.

A napkollektorok segítségével előállított melegvíz felhasználható épületek fűtésére, medencék vizének a temperálására, vagy alkalmazható használati melegvízként.

A Napból érkező és a Föld felszínét elérő sugárzási energia értéke az emberiség
jelenlegi, éves energia felhasználásának az

ÖTEZERSZERESE!

Hazánkban napenergia és a megújuló, tiszta, természetes energiák hasznosítására igen kedvező, gazdaságos lehetőségek vannak.

Magyarországon a napsugárzás energiasűrűségének átlagértéke a globális éghajlatváltozás eredményeképpen növekvő, jelenleg kb.:1250 kW h /m2 /év.

images3

A napos órák száma hazánkban 1900-2700 óra /év, ami európai viszonylatban átlagon felüli.

NÉHÁNY ÉVI ENERGIAKÖLTSÉG
MEGELŐLEGEZÉSÉVEL
ÖRÖKÖS LEHETŐSÉGE NYÍLIK A NAPENERGIA
INGYENES HASZNÁLATÁRA!