Napkollektor

Cégünk, a szlovákiai Solar Energy System s.r.o. által gyártott napkollektorok, illetve a napkollektoros rendszereknél használatos egyéb berendezések importálását, magyarországi értékesítését és telepítését végzi. Az értékesítéshez kapcsolódóan vállaljuk természetesen a napkollektoros rendszerek díjtalan tervezését is.
Bár a szlovákiai partner kínálatában többféle napkollektor is szerepel, így síkkollektor és tartállyal egybeépített kompakt rendszerek is, ajánlatunkban a hangsúly a legújabb fejlesztések alapján készült ún. harmadik generációs SES GM típusú vákuumcsöves kollektorra került. A SES GM maradéktalanul kielégít minden igényt, ami a felhasználók részéről felmerülhet.
Mivel egy napkollektoros rendszernek hosszú távon kell szolgálnia, a választásnál érdemes előnyben részesíteni egy olyan készüléket, amelyik a legújabb kutatások eredményeinek a felhasználásával készül.
Pl: igaz ugyan, hogy a vákuumcsöves kollektor kétszer annyiba kerül, mint egy megegyező méretű síkkollektor, de tekintettel arra, hogy a vákuumcsöves hatásfoka kétszerese a síkkollektorénak, az árkülönbség máris kiegyenlítődött. Ha pedig figyelembe vesszük a vákuumcsöves egyéb előnyeit is, akkor az árversenyt is ez a típus nyeri.
 
 A SES GM napkollektor, a
STUTTGARTI EGYETEM SZOLÁRKÉSZÜLÉKEK KUTATÓ-ÉS TESZTKÖZPONTJA
   által, 05COL395 szám alatt nyilvántartott igazolása alapján, megfelel az
   EN 12975-2 előírásainak.
A napkollektor, mérsékelt áron és kiemelkedő technikai színvonalon nyújt olyan magas fokú szolgáltatást, ami néhány éve még elképzelhetetlen volt egy szoláris fűtőberendezés esetében.
A tökéletes szigetelést biztosító vákuumcső, az önműködő leeresztő rendszer és a fűtőcsöves megoldás, mint a napkollektoros technika eddigi legnagyobb vívmányai, külön-külön alkalmazva is magasabb kategóriába helyez egy napkollektort, ezek kombinációja pedig csak a legmagasabb igényeket kielégítő készülékekben található meg.
Hatásfoka, független minősítő intézet számításai szerint 80%-ot meghaladó, de a már működő rendszereknél végzett mérések még ennél is magasabb értéket mutattak.
A kollektor vesztesége, elsősorban a vákuum-szigetelésnek és a felhasznált anyagoknak köszönhetően, jelentéktelen
A megfelelő szerelőkészletek segítségével, a SES GM napkollektor telepíthető talajra, függőleges falra, lapos tetőre és ferde tetőre egyaránt, a tetősíkkal párhuzamos fix, vagy a tetősíktól eltérő állítható dőlésszögben is.
A napkollektoros rendszer, minden nehézség nélkül kombinálható a meglevő fűtés-, vagy használati melegvíz ellátó rendszerekkel is de az erre célra készült, szoláris hőcserélővel és megfelelő szigeteléssel ellátott tartályok alkalmazása még gazdaságosabbá teszi a rendszer üzemeltetését.
A rendszer vezérlését ellátó szoláris állomás és a hidraulikus vezérlő egység, számtalan beállítási lehetőséget biztosít a felhasználó számára.
A napkollektor és a többi, a rendszer kiépítéséhez szükséges berendezés külön-külön is megvásárolható, ennek és a modul építési módnak köszönhetően a rendszer, szinte korlátlanul bővíthető.
A SES GM napkollektor 10 és 20 csöves kivitelben rendelhető, a tartályok kapacitása, HMV tárolók esetében 120L-500L, kombi tartályok esetében 500L-1000L, hőtárolós tartályok esetén 500L-1500L. Ezen összetevők kombinációjával tetszőleges méretű rendszer építhető ki, így lehetőség van kisebb házak, de nagyobb intézmények, társasházak, panziók melegvízzel való ellátására is.
A SES GM napkollektort, sokoldalú használhatósága, kiemelkedő műszaki tulajdonságai és versenyképes ára miatt, a jelenleg a piacon található napkollektorok legjobbjai között kell említeni.
A fentiekből egyenesen következik a kollektorok legvonzóbb tulajdonsága: a viszonylag rövid megtérülési idő.
Vákuumcsövek paraméterei:
Vákuum: <5×10-3 Pa
Abszorber bevonat: titán-nikkeloxid
Abszorpciós tényező: >0,8
Emisszió: <0,08
Üresjárati hőmérséklet: >250 0C
Időjárás ellenállás, szél: 130 km/h
Időjárás ellenállás jég, jégeső: 35mm
Garancia: 2 év
A napkollektor használati meleg víz előállítására, fűtésrásegítésre, medencefűtésre szolgál a napenergia felhasználásával, egész évben.
A rendszer alkalmas padlófűtés kiszolgálására, és alkalmazható helyiségek klimatizációjára is.
A napenergia, a vizet  üvegből készült, vákuumszigetelésű csövek és a fűtőcsöves (head pipe) módszer segítségével melegíti fel, igen magas hatásfokkal. A napsugárzás hatására, a fűtőcsőben, vákuum alatt található folyadék, alacsony hőmérsékleten elpárolog. A keletkezett gőz, a fűtőcső felső részébe kerül, ahol leadja a hőt a kollektor hőgyűjtőjének, amelyben szoláris folyadék kering. A hő átadása után, a pára lecsapódik és visszafolyik a hővezető csőbe, majd a folyamat újra ismétlődik. A megfelelő cirkuláció érdekében a kollektor min.300-os dőlésszögben szerelhető, de a megfelelő szerelőkeretek használatával alkalmazható minden tetőtípusra, falra és talajra egyaránt. A vákuumcsövek mögött felszerelhető tükrök segítségével kialakuló diffúziós sugárzásnak köszönhetően, az elnyelő felület mérete megegyezik a kollektor teljes felületének méretével. Az önműködő, ún. drain back leeresztő rendszer megakadályozza a rendszer túlmelegedését, vagy fagyását. A kollektor déltől eltérő tájolását a csövek forgatásával lehet kompenzálni. A fűtőcsöves kollektorok a szórt sugárzást is megfelelő hatásfokkal képesek hasznosítani, még a téli időszakban is.
A kollektor kerete rozsdamentes acélból, a hőgyűjtő külső palástja alumínium ötvözetből készül. A csövek anyaga 2,5mm falvastagságú, bórszilikát bevonattal ellátott üveg. A felhasznált anyagoknak köszönhetően, a kollektor teljes élettartama alatt nem igényel karbantartást. Véletlen sérülés esetén a csövek bármelyike külön-külön helyben cserélhető anélkül, hogy ez a kollektor működését, vagy tömítettségét befolyásolná.
A SES GM típusú készülék a napkollektorok legújabb generációját képviseli. A vákuumcsöves megoldás minden eddiginél nagyobb hatásfokot biztosít, a drain-back rendszer segítségével pedig kiküszöbölhető az összes, a régebbi konstrukciókra jellemző hátrány.
drain_back
A drain-back rendszer alkalmazásával a napkollektor egész évben használható, felügyelet és jelentősebb karbantartás nélkül, a teljes élettartama alatt. A rendszerben nincs túlnyomás, nincs fagyálló folyadék, mégsem tud befagyni, ahogy nyáron sem tud felforrni. Ezek miatt a rendszert nem kell leereszteni, feltölteni, légteleníteni, sem felügyelni.
heat_pipe
Az alkalmazott csövek esetében, a vákuum-szigetelésnek köszönhetően, az elnyelőfelület emissziója elhanyagolható mértékű, így az ilyen csövekkel szerelt napkollektorok minden eddiginél nagyobb hatásfokkal üzemelnek. A vákuumcsöves kollektorok további előnye, hogy -szemben a régebbi kollektorokkal amelyek csak a déli órákban a meredek szögben beeső sugárzást tudták megfelelő hatásfokkal hasznosítani- a délelőtti és a délutáni órákban kb. 40%-kal nagyobb hatásfokot képesek elérni, mint a déli órákban. Ezzel a napkollektor optimális körülmények között naponta hat óra időtartamban, maximális hatásfokkal dolgozik Ez annak köszönhető, hogy a ferde szögben beeső sugárzást a csövek egymásra tükrözik, így jelentősen nő a befogadó felület. Ez a hatás tovább fokozható a csövek mögött felszerelhető tükrökkel, melyek használatával, a kollektor befogadó felületének a mérete megegyezik a teljes felülettel.