Napelem

A napelem, a fotovillamos jelenség segítségével, a nap sugárzását villamos energiává alakítja át.

Amorf napelem

A legalacsonyabb hatásfokú és legrövidebb élettartamú, de a legolcsóbb  napelem. Alacsony hatásfoka miatt, jóval nagyobb felületet kíván a telepítése.
A szórt fényt jobban hasznosítja, mint a közvetlen napsugárzást.

Monokristályos napelem

Közvetlen sugárzásban jelenleg, a monokristályos napelem bír a legmagasabb hatásfokkal, de szórt fényben kevésbé hatékonyan teljesít.

Polikristályos napelem

Maximális hatásfoka kis mértékben elmarad a monokristályos hatásfokától, de ezt a némileg alacsonyabb hatásfokot kiegyenlítetten, szórt fényben és direkt sugárzásban egyaránt biztosítja.

- – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

A napelemes kiserőmű által megtermelt villamos energiát eltárolhatjuk egy úgynevezett akkumulátorbankban, (sziget üzemmód) vagy visszatáplálhatjuk az elektromos hálózatba.

Sziget üzemmód esetén, a napelemek akkumulátorokat töltenek, majd az akkumulátorokban tárolt energiát egy inverter segítségével hálózati feszültséggé alakítjuk át, illetve lehetőség van akkumulátor feszültségen működő fogyasztók közvetlen ellátására is.
A tervezés során figyelembe kell venni egy bizonyos áthidalási időt is, vagyis az akkumulátorbanknak fel kell készülnie egy meghatározott időtartamra, amikor a napelemek nem képesek pótolni a felhasznált energiát. Ez jelentősen megnövelheti a beruházás költségét.
Szintén a sziget üzemmód hátránya, hogy az energia tárolása és az akkumulátor feszültség hálózati feszültséggé alakítása, igen nagy veszteséggel jár.
A sziget üzemmódban épített rendszer csak olyan helyeken életképes, ahol semmilyen körülmények között nem érhető el az elektromos hálózat.

sziget

Mivel ma már a szolgáltatók Magyarországon is fogadják a háztartási kiserőművek által termelt energiát, sokkal praktikusabb, a hálózatra visszatápláló rendszer kiépítése.
Ebben az esetben, egy kétirányú árammérő rögzíti a hálózatból elfogyasztott, illetve oda visszatáplált energia mennyiségét. Az elszámolás alapját, a két energiamennyiség közötti különbség képezi. A napsütéses időszakokban megtermelt és fel nem használt energiát a hálózatban tároljuk, a leolvasási időszak végéig. Vagyis, a nyáron megtermelt energiát módunk van télen felhasználni.
visszat_p